“De heer Groen is halsstarrig, vasthoudend en optimistisch over wat er kan op het gebied van duurzaamheid.” (Pieter Litjens, wethouder voor de VVD in Amsterdam 14-18)

GroenLinks zat in Amsterdam van 2014 tot 2018  in de oppositie. Desondanks hebben we de nodige resultaten geboekt op het gebied van duurzaamheid en groen. Steenkolen moeten in 2030 de Haven uit zijn. De straatverlichting wordt vervangen door duurzame LED-verlichting. Het aardgasvrij maken van de stad moet écht duurzaam en we gaan wat doen aan de veenoxidatie en het verlies van biodiversiteit in Waterland.

De kroon op het werk, na de gemeenteraadsverkiezingen in maart, was het coalitieakkoord van Amsterdam, waarin onder andere 150 miljoen euro wordt uitgetrokken om de stad van het gas te halen.

Hieronder staat een selectie van de successen op het gebied van duurzaamheid en groen in de achterliggende periode, met een beknopte toelichting. Voor achtergrondinformatie kunt u doorklikken op de linkjes.

Steenkolen moeten in 2030 de Haven uit zijn. Al in 2014 nam de raad een motie van GroenLinks aan dat steenkolen de haven uit moeten. GroenLinks heeft daar aanhoudend druk op uitgeoefend en in 2017 maakte de directeur van de haven bekend dat steenkolen in 2030 weg moeten zijn.

Mensenrechten. GroenLinks heeft er vier jaar voor geknokt dat er een einde komt aan de aanwezigheid en overslag van grondstoffen die verbonden zijn met mensenrechtenschendingen: Bloedkolen en Dirty Diesel. Over beiden zijn moties aangenomen en de haven neemt stappen om het mensenrechtenbeleid aan te scherpen.

Aardgasvrij. GroenLinks zet keihard in op het zo snel mogelijk aardgasvrij maken van de stad. Dankzij moties van GroenLinks doen we dat als het even kan niet met fossiele restwarmte, maar met duurzame lokale warmtebronnen.

Duurzaam Stroomcontract. De gemeente moet natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven bij verduurzaming.GroenLinks heeft succesvol ingegrepen om: het stroomcontract te vergroenen (weg bij een kolenboer), de inkoop van diesel te vergroenen , geld vrij te maken voor het isoleren van gemeentepanden, en straatverlichting te verduurzamen (LED).

Bodemdaling en veenoxidatie. Door de lage waterstand in het veenweidegebied in Waterland (1500 hectare), gaat door veenoxidatie ongeveer 45.000 ton CO2 per jaar de lucht in. Daarnaast is de huidige wijze van veehouderij er slecht voor biodiversiteit en weidevogels. Dankzij een motie van GroenLinks erkent het gemeentebestuur dit probleem nu, en haar eigen verantwoordelijkheid er voor. Een initiatiefvoorstel van GroenLinks om er snel over te schakelen op duurzame landbouw is in het voorjaar van 2018 aangenomen.

Straatverlichting wordt LED-verlichting. Vanaf de eerste commissievergadering duurzaamheid in 2014 heeft GroenLinks er op gehamerd dat straatverlichting vervangen moet worden door duurzame LED-verlichting. Vele moties en debatten later besloot de raad in 2017 dat alle straatverlichting in 5 jaar vervangen moet worden door LED.

Verduurzaming voor huurders. Door moties van GroenLinks is de succesvolle ondersteuning bij verduurzaming voor huurders die in stadsdeel Oost bestond eerst voortgezet, en daarna uitgebreid naar de stadsdelen buiten de ring.

Financiën. Klinkt heel saai, en is ook erg bestuurlijk, en onzichtbaar, en heeft een afgeleid effect. Maar desalniettemin; voorstellen van GroenLinks hebben er toe geleid dat er makkelijker meer geld beschikbaar is gekomen voor verduurzaming.

Riool. Poep is goud, zegt Louise Vet. Dankzij GroenLinks is het nu een officiële doelstelling van de gemeente om grondstoffen en warmte terug te winnen uit rioolslib. Een pilot op dat gebied in de Buiksloterham kon op het nippertje gered worden van een bestuurlijk graf. In nieuwbouwwijken gaan we ‘nieuwe sanitatie’ toepassen.